Mezi panenky - pro špekouny i tenký!

Mezinárodní den komárů oslavíme v pivováru tím nejlepším z vepře! Těšme se na špikovanou panenku se smetanovou majdou s liškama, medailonky na směsi salátů s pikantní zakysankou, grilovanou panenku s listovým špenátem či medajle s rokfórovou omáčkou. Pivovarská klasika bude svíce, guláš, fógl, krůta, tatarák, saláty, žebra, sejra či šnycl. Na čepu naše známá antidespresiva jako Černá svině či Bílá svině. A nezapomínejme na neblahý srpen 1968, bude tomu v neděli přesně 48 let!
 
Černokostelecká dvanáctka letos proběhne v sobotu 5. listopadu, tak si to zapište a trénujte. Další info brzy!
 
XIII. VYKULENÍ(10/9) se blíží a co si naložíme do oušek? 
13:00-14:00 HUDEBNÍ SDRUŽENÍ "VELKÁ PRAHA" (country)
15:00-16:00 HOUPACÍ KŮŇ  (heavy rock)
17:00-18:00 HÉKELÉN TÉKELÉN (oldies 60. a 70. léta)
19:00-20:00 YETTI ON (Jiří Schelinger revival)
21:00-22:00 CROSSROADS (classic rock cover)
po celý den flašinetář Jan KOSTROUN
Letos VYKULENÍ(10/9) opět zajímavější a bohatší. Hlavním tématem bylo, je a bude bednářské řemeslo, letos budeme opravovat největší pivní ležácký sud o objemu 123 hektolitrů. Dále bude v provozu požahovací stroj, mlátička a cirkulárka na pohon stabilním motorem, pivo budeme točit z dřevených a hliníkových sudů, kameník bude vyrábět sladovnický znak atd. Z našich piv budou na čepu mimo Černou svini, Bílou svini a Březňáka především jednosladové Plzeňák, Vídeňák a Mnichovák. Pište si do blbeníčků! Plakát ZDE.
 
Nový unikátní exponát v pivovarském muzeu - hvozd systému JEČMEN
Vážení příznivci černokosteleckého pivováru, představujeme Vám nový významný exponát v našem pivovarském muzeu, který bude mimo jiné představen na letošním Vykulení dne 10/9. Máte se na co těšit. Jedná se o mechanický hvozd systému Ječmen. 
V polovině 19.století v českých zemích postupně docházelo k přechodu od sušení sladu na přímém ohni k nepřímému sušení teplým vzduchem. Tato změna způsobila zcela zásadní senzorický efekt na výsledný produkt – na pivo. Nově vznikající sušárny sladu – tzv. hvozdy se díky své výrazné vertikální hmotě s typickým párníkem postupně staly novým a charakteristickým krajinotvorným prvkem. V letech 1840-1860 vzniklo množství rozmanitých konstrukcí sladovnických hvozdů a zejména české strojírenské firmy se podílely na vývoji a výstavbě těchto hvozdů po celém světě.
Mezi nejvýznamnější české vynálezce v oblasti sušení sladu lze bezpochyby zařadit bratry Ječmeny. Josef Ječmen si v letech 1865-1893 nechal patentovat po celém světě množství nových pivovarských technologií a postavil si svůj pivovar v Chicagu. Jeho bratr Jan Ječmen si v Huti u Nepomuku postavil strojírenskou dílnu a stavěl hvozdy do celé monarchie od počátku 70.let 19.století.
Jejich patent na sušení sladu spočíval v revoluční myšlence kontinuálního mechanického hvozdu na ruční pohyb! Jednalo se o velké množství sušících sklopných lísek nad sebou, kde na nejvrchnější lísku byl tzv. nastírán zelený slad a postupným sesypáváním jednotlivých pater docházelo k dosušení do potřebného stupně. Tento systém hvozdu měl množství výhod oproti klasickým dvojlískovým hvozdům známým do dnešních dnů. Tyto hvozdy lépe zužitkovaly teplo, potřebovaly méně lidské práce, byly prostorově daleko menší a nákladné na výstavbu, lehce se ovládaly, byly bezpečnější atd. Ječmenových hvozdů bylo po celém světě instalováno stovky, ale i přes výše popsané výhody se tímto směrem vývoj neubíral. Josef Ječmen v Americe ve svém pivovaru zkrachoval a Jan Ječmen náhle zemřel roku 1886 zanechajíc po sobě velké dluhy.
Do současné doby se dochovalo torzo Ječmenova hvozdu v bývalém klášterním pivovaru ve Vyšším Brodě a roku 2005 došlo k záchraně kompletně dochovaného hvozdu ze sladovny v Zahrádce na Sedlčansku. Tato technologie prošla v letošním roce kompletní rekonstrukcí a v plně funkčním stavu se stala součástí pivovarského muzea v Kostelci nad Černými lesy. Slavnostní představení veřejnosti proběhne v rámci XIII. Vykulení dne 10. září. Foto ZDE.
 
Vzpomínka na historku jednoho pražského taxikáře, který odvezl klienty do Brna a pak tam podřimoval v autě, načež k němu přicupitala betélná koc a hókne: "Kemo, kuřim za pět set.." Pražský taxikář slečnu naložil, odvezl do nedaleké Kuřimi, kde na sebe oba překvapeně koukali a vzájemně se dožadovali zaplacení pětistovky.
 
 
více jedině na www.pivovarkostelec.cz nebo www.facebook.com/pivovarkostelec
 

Jídelní lístek

Denní nabídka Stálá nabídka Vinný lístek

Nepřehlédněte

Černokostelecká 10 Černokostelecká 12 Vysmolení Vykulení silvestr pochodobeh kolobeh

U Vodoucha

Hostinec U Vodoucha

U Slovanské lípy

U Slovanské lípy
EnglishGermanRussian
 
FrenchSpanishSwedish

Překlad/Translate