Sůl nad zlato
Polovina prázdnin na sladký způsob? Tento víkend chystáme pro Vaše mlsné jazyky kupříkladu zvěřinové ragú na šípkách s domácím perníkovým knedlíkem, jehněčí na švestkách, krůtí palice na medu, býčí lýtko na kořenové zelenině a hruškách s meruňkovou omáčkou, kuřecí stehna na černo s rozinkama a povidlama, kačenu na pomerančích, vepřové koleno na černém pivu, žebra na kolalokově limonádě, svíčkovou s brusinkama, dukátové buchtičky a mnoho dalších dobrot sice již na slano, ale třeba s frťanem medoviny. Na čepu mimo klasiku černohorské sklepní, kvasnicový višnový Opat s blůmou a domácí Kontušovka. To musíte zkusit.
Vykulení se blíží
Plakát ZDE.
Petr Buriánek a Jarin Šnajdr pro Vás na letošní Vykulení 10/9 budou svařovat tzv. kamenné pivo. Že nevíte co to je? Steinbier, neboli „kamenné pivo“, je pojmenováno podle jedné z nejstarších technik vaření piva, kdy během jeho výroby pro ohřev byly používány rozpálené kameny, které se vhazovali přímo do kotle. Tato varní technika pochází z doby, kdy nádoby pro přípravu piva byly ze dřeva, a proto nebylo možné je přímo zahřívat na ohni. Proto jedinou možností jak sladinu či mladinu ohřát bylo vhazovat do roztoku rozpálené kameny. Kameny se ohřívali přímo v ohni, poté byly umístěny do železného koše, který se ponořil do varní nádoby. Vhozením rozpálených kamenů se nejen dílo ohřálo, ale na povrchu rozpálených kamenů docházelo i k celé řadě chemických reakcí, které dávají takto vyráběnému pivu i specifickou chuť. Slad, jakožto jedna z hlavních surovin, ze které se pivo vyrábí, je tvořen především cukry. K hlavní reakci, ke které dochází při kontaktu rozpáleného kamene a cukernatého roztoku, je karamelizace. Během karamelizace se tvoří celá řada látek, které se podílejí na výsledné barvě a chuti. Steinbier má granátovou až červeno-hnědou barvu, má lehce kouřové až pražené aroma a v chuti je lehce nasládlé po karamelu a sladu.Další informace a harmonogram akce v nejbližší době.
Žába proto kuňká, že jen vodu zuňká
kdyby pivo pívala, jistě že by zpívala.