Zabíjačkové hody v pivováru
Jak hlásával slovutný František Ondřej Poupě: Pšenici na koláče, ječmen na pivo, oves pro koně a vepře pro člověka! Tak se těšte na zabíjačku v pivováru. Bude se podávat zabíjačkový guláš s H.K., vejpečky s B.K., žebra s křenem a hořčicí, jiterničky se zelím, V.B. a vejmrdou, prejt se zelím s cibulkou a V.B., ovárek s hořčicí či vepřová játra na grilu s domácí tatarkou a fritama. Klasika svíce, fógl, smažka, šnycl, tatarák, kachna či saláty. Ku lepšímu zažívání a obmezení nadýmání doporučujeme medicinelní Černou svini či náš tělnatý světlý ležák Vycpaná vydra. Vybrfané speciality již od pátečního večera.
Každý pátek od 19.00. Více info ZDE.
Putování za Černou sviní
aneb zevrubná odborná a důvtipná prohlídka černokosteleckého pivováru
KDY: každý pátek od 19.00
Prohlídka cca 90 minut a ochutnávka v hostinci cca 30 minut podle zájmu
KDE: Černokostelecký pivovár, Českobrodská 17
KOLIK: 190,-/dospělý, 130,-/senior, množstevní slevy
INFO: www.pivovarkostelec.cz, www.facebook.com/pivovarkostelec
REZERVACE: 731888070, spravce@pivovarkostelec.cz, možnost ubytování
Seznámení s historií pivovarství v Kostelci nad Černými lesy
Základní typologie české sladovny a pivovaru
Putování po historických provozech od ječmene po pívo
tradiční humnové sladování
hvozd systému Ječmen ze Zahrádky u Sedlčan
tradiční dvojlískový hvozd
funkční nadvarní zahrnující šrotovník zn. Škoda, váhu, elevátor, bojler, cyklon, motor atd.
největší varna na přímý otop dřevem na světě
scezovací korýtka, chmelový cíz, varní zvon, ruční pumpa, S pánem Bohem
expozice chmelárny
otevřené chladicí štoky od firmy Novák&Jahn
jediný funkční sprchový aparát v ČR od firmy Novák&Jahn
historické vzduchové kompresory
čpavkový chladící kompresor značky Bosch a Kolben&Daněk
filtr značky Mamut a pračka na filtrační masu
kalolis
cejchovací aparáty od firmy barona Ringhoffera
vzduchový fukar značky Alois Gracias Žabovřesky
vybavená funkční bednárna a požahovna
největší dřevěný ležácký sud v ČR o objemu 123hl
ukázka historické spilky s kantýři, plováky, zákvasným vejcem atd.
původní ležácké sklepy s dubovými sudy a s lednicemi
jediný dochovaný objekt sladového mlýna s žentourovým pohonem
ryze český hostinec
ochutnávka Černé svině
příběh značky
příběh černého piva v historickém kontextu
ochutnávka sladů – tři druhy
Dej Bůh štěstí
Před zhruba deseti lety vyšla publikace Michaela Viktoříka - Osudy olomouckých sladoven a sladovnických firem v kontextu vývoje sladovnického průmyslu. Jedná se o jednu z nejkvalitněji zpracovaných studií mapujících historii moravského sladovnictví v kontextu osudů stavných sladovnických rodin. Kniha byla velmi těžko k sehnání a nyní je v prodeji v krámku černokosteleckého pivováru a to dokonce s podpisem autora. Více informací ZDE.
Přátelství je důležité. Nejen mezi lidmi, ale také mezi pivovary! Tři historické pivovary toho mají mnoho společného a proto není divu, že je pojí opravdové přátelství. Dalešice, Kostelec nad Č. Lesy i Lobeč mají dlouhou tradici. Jsou kulturním dědictvím jako památky, mají se však čile k světu. Přitom povstaly z popela rukou nadšenců teprve nedávno.
V pátek 26.4.2019 od 16 hodin vás zveme do Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena na přátelské setkání s lidmi, kteří stojí za těmito příběhy. Povídat a promítat budou architekt Marek Tichý z Dalešic, pivovarníci Milan Starec a Tomáš Vodochodský z Kostelce i architekt Pavel Prouza z Lobče. Následovat bude společná večerní prohlídka pivovaru.
Krom pivovarské kuchyně ve staré varně narazíme také pivo z Dalešic i Kostelce.
Vstupné dobrovolné, je však nutná předchozí rezervace (na mail: info@lobec.cz).
Ubytování je možné domluvit přímo v pivovaru, po naplnění kapacity doporučíme další možnosti v Lobči.
Těšíme se na vás!
Dřív jsem se chtěl stát řidičem autobusu, protože se mi líbilo to "pfffff" při otvírání a zavírání dveří. A pak jsem objevil Černou svini v plechovce!
více jedině na www.pivovarkostelec.cz nebo www.facebook.com/pivovarkostelec