Ušatý víkend
Na svatýho Matěje, každý se rád naleje, tak ani v piváči nebudeme vyčuhovat a budeme se řídit tradičními pranostikami. Krmi Vám nabídneme pěkně ušatou, naservírujeme Vám králičí stehno na česneku s kedlubnovým zelím a B.K., hřbet z grilu naložený v tymiánu a rozmarýnu s cibulkovým bramborem, s domácí slaninou a majdou z Černé svině, králičí řízky se selským brsalátem, ušatý jatýrka v čili višňovce s tatarkou a hranolema či stehno v hořčičné majdě s karlovarským knedlem. Jinak samozřejmě pivovarská klasika. Na čepu naše vydra vycpaná a svině černá. Vybrané speciality již od pátečního večera.
V černokosteleckém pivováru se natáčela tradiční zabíjačka pro MasterChef. Jukněte ve středu ve 21:30 na Novu. Upoutávky ZDE a ZDE.
Putování za Černou sviní
aneb zevrubná odborná a důvtipná prohlídka černokosteleckého pivováru
KDY: každý pátek od 19.00
Prohlídka cca 90 minut a ochutnávka v hostinci cca 30 minut podle zájmu
KDE: Černokostelecký pivovár, Českobrodská 17
KOLIK: 190,-/dospělý, 130,-/senior, množstevní slevy
INFO: www.pivovarkostelec.cz, www.facebook.com/pivovarkostelec
REZERVACE: 731888070, spravce@pivovarkostelec.cz, možnost ubytování
Seznámení s historií pivovarství v Kostelci nad Černými lesy
Základní typologie české sladovny a pivovaru
Putování po historických provozech od ječmene po pívo
tradiční humnové sladování
hvozd systému Ječmen ze Zahrádky u Sedlčan
tradiční dvojlískový hvozd
funkční nadvarní zahrnující šrotovník zn. Škoda, váhu, elevátor, bojler, cyklon, motor atd.
největší varna na přímý otop dřevem na světě
scezovací korýtka, chmelový cíz, varní zvon, ruční pumpa, S pánem Bohem
expozice chmelárny
otevřené chladicí štoky od firmy Novák&Jahn
jediný funkční sprchový aparát v ČR od firmy Novák&Jahn
historické vzduchové kompresory
čpavkový chladící kompresor značky Bosch a Kolben&Daněk
filtr značky Mamut a pračka na filtrační masu
kalolis
cejchovací aparáty od firmy barona Ringhoffera
vzduchový fukar značky Alois Gracias Žabovřesky
vybavená funkční bednárna a požahovna
největší dřevěný ležácký sud v ČR o objemu 123hl
ukázka historické spilky s kantýři, plováky, zákvasným vejcem atd.
původní ležácké sklepy s dubovými sudy a s lednicemi
jediný dochovaný objekt sladového mlýna s žentourovým pohonem
ryze český hostinec
ochutnávka Černé svině
příběh značky
příběh černého piva v historickém kontextu
ochutnávka sladů – tři druhy
Dej Bůh štěstí
A jedna rada k nezaplacení: Cítíte se negativně? Zbavte se elektronů!
více jedině na www.pivovarkostelec.cz nebo www.facebook.com/pivovarkostelec