Stejky

Novoroční předsevzetí první víkend hned uletí. Tak hurá z posiloven do pivováru. Budeme podávat stejky! Nabídneme Vám stejka z jelena sika na rozmarýnu s brusinkovou majdou a čeveným vínem, flank stejk s pepřovou majdou, flákotu krkovice se sázeným vejcem na slanince či krůtí stejk na bylinkách. Pivovarská klasika fógl, šnycl, smažka, žebra, tatarák, vejpeky, guláš, saláti atd. Na čepu hostomický ležák či naše Černá svině! 
 
 
Kniha Novák vs. Noback právě vyšla! 256 stran, 205 dosud nepublikovaných reprodukcí, 2 velké tabulky, 1 mapa a množství nových poznatků z dlouholetého primárního výzkumu Milana Starce a Petra Holuba, spousta dlouholetých opakovaných mýtů vyvrácena, prostě vývoj českého pivovarnictví v polovině 19. století na příbězích Gustava Nobacka a Josefa Vincence Nováka, nejvýznamnějších pivovarských technologů a architektů své doby. Kniha k dostání v černokosteleckém pivováru nebo v našem internetovém krámku za 590,- Kč (http://pivovarkostelec.cz/node/9372).
Fenomén změny ručního provozu na průmyslový se v průběhu 19. století dotknul snad každého výrobního odvětví. V následujícím textu sledujeme aplikaci nové koncepce pivovarské architektury v 60. a 70. letech 19. století související právě s rozvojem pivovarského oboru a vznikem mamutích průmyslových podniků. Po překotném vývoji první poloviny 19. století se situace v 50. letech postupně ustálila a objevily se první stabilní koncepty podoby průmyslového pivovaru. Na starší inženýry Völcknera, Krabese a další, kteří v Čechách kodifikovali podobu průmyslového pivovaru, navázaly od první poloviny 60. let nové technologické kanceláře Gustava Nobacka a Josefa Vincence Nováka. Na rozdíl od svých předchůdců dokázali tito dva inženýři své nabyté znalosti uplatnit na trhu a využít dobu extrémně přející investicím do starších, ale i zcela nových, na zelené louce budovaných pivovarů. Tím zcela zásadně ovlivnili podobu české krajiny, panoramat a intravilánů našich sídel.
Pro pochopení vývoje strojírenských podniků a projektantů dodávajících pro pivovarství však musíme naše pojednání začít z obecné strany, v úvodu představeným historickým vývojem, který vedl k průmyslovému pojetí pivovarství v 19. století a v následující kapitole představenými strojírnami a technickými kancelářemi, které buď udávaly, nebo následovaly trendy v architektuře a technologickém vybavení pivovarů. Nejvýznamnější tuzemské osobnosti působící v šedesátých a sedmdesátých letech 19. století na našem trhu jsou následně představeny podrobně. Jedná se o Gustava Nobacka, Richarda Jahna a Josefa Vincence Nováka, kteří se dokázali uplatnit na poli projekce pivovarských staveb, patentovaných technologií a zároveň spustili v inkriminované době i provoz vlastního strojírenského závodu. Pojali tak komplexně námi pojednávanou problematiku, a jejich realizace, spolu s vybranými realizacemi jejich předchůdců Karla Völcknera a Ferdinanda Krabese slouží jako hlavní vodící linie pro syntézu vývoje pivovarské architektury a základních obrysů vývoje používaných technologií právě v 60. a 70. letech 19. století. Přílohou knihy budiž i soupis všech zjištěných tuzemských i zahraničních realizací námi pojednávaných inženýrů Gustava Nobacka a Josefa Vincence Nováka, který dokonale doplňuje obraz technologického boomu dané doby.
 
A nezapomínejte, že nikdo Vás nemiluje tak jako Vaše lednička. Jakmile Vás uvidí, tak se hned rozsvítí :).
 
 
více jedině na www.pivovarkostelec.cz nebo www.facebook.com/pivovarkostelec
 
 
 

Jídelní lístek

Denní nabídka Stálá nabídka Vinný lístek

Nepřehlédněte

Černokostelecká 10 Černokostelecká 12 Vysmolení Vykulení silvestr pochodobeh kolobeh

U Vodoucha

Hostinec U Vodoucha

U Slovanské lípy

U Slovanské lípy
EnglishGermanRussian
 
FrenchSpanishSwedish

Překlad/Translate